προορισμός…γεύση!

Για πολλά χρόνια τα άτομα με κοιλιοκάκη στερούνταν αγαπημένα τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, λόγω της περιεκτικότητας τους σε γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη και είναι υπεύθυνη για το «φούσκωμα» του ζυμαριού.
Ωστόσο, το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού των ασθενών με κοιλιοκάκη αντιδρά στη γλουτένη, προκαλώντας βλάβες στο λεπτό έντερο και πιο συγκεκριμένα στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου (λάχνες και μικρολάχνες). Έτσι, όταν τα άτομα αυτά καταναλώνουν γλουτένη εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, απώλεια σωματικού βάρους, χρόνια κόπωση, ελλιπή ανάπτυξη λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών.
Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρίες στο χώρο των τροφίμων έχουν λανσάρει προϊόντα χωρίς γλουτένη δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους με δυσανεξία στην γλουτένη να διευρύνουν τις επιλογές τους για την επιλογή τέτοιων ειδικών τροφίμων. Για παράδειγμα γνωστή Ιταλική εταιρία στο χώρο των τροφίμων διαθέτει τους τελευταίους μήνες στην αγορά «ζυμαρικά» χωρίς γλουτένη από λευκό και κίτρινο καλαμπόκι και ρύζι.
Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει τα κατάλληλα ζυμαρικά, αναζητήστε στο σούπερ μάρκετ εκείνα που έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Είναι πιστοποιημένα προϊόντα Χωρίς Γλουτένη
  • Παράγονται σε ειδικές εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων χωρίς γλουτένη
  • Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ως συστατικά
  • Δημιουργούνται από τη μίξη καλαμποκιού και ρυζιού

Μια υγιεινή μερίδα για έναν ενήλικα είναι 1½ φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρεμένα ζυμαρικά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση έτοιμων σαλτσών και dressing, μιας και τα συγκεκριμένα τρόφιμα συχνά αποτελούν κρυφές πηγές γλουτένης.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *