Κοχύλια γεμιστά με λουκάνικα Μυκόνου, σπανάκι και ανθότυρο

proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
20΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες

 

Αν θέλετε, μπορείτε να μειώσετε το βάρος από το σπανάκι και να χρησιμοποιήσετε και κάποιο άλλο ωραίο χορταρικό, όπως μυρώνια ή καυκαλίθρες. Επίσης, αν δεν σας αρέσει το ανθότυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τυρί κρέμα που θα δώσει ακόμα πιο πλούσια γεύση.
Υλικά Εκτέλεση
  • 500 γρ. (1 πακέτο) μεγάλα κοχύλια
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 450 γρ. λουκάνικα Μυκόνου Μουτεβελής, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 μεγάλο αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 450 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • ½ ματσάκι βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο ή 1½ κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
  • 600 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βράζω τα κοχύλια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό. Τα σουρώνω 3 λεπτά πριν το προτεινόμενο χρόνο βρασμού. Τα αφήνω σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα λουκάνικα και συνεχίζω το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα. Προσθέτω το σκόρδο και μόλις μυρίσει ρίχνω το σπανάκι. Ανακατεύω και ρίχνω τα μισά ντοματάκια κονκασέ. Αλατοπιπερώνω και αφήνω το μείγμα να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά του. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να γίνει χλιαρό.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αυγό, τα τριμμένα τυριά, τον βασιλικό, τη φρυγανιά, και το μείγμα με τα λουκάνικα. Δοκιμάζω τη γέμιση και αν χρειάζεται αλατοπιπερώνω.
Λαδώνω ελαφρά ένα ταψάκι και βάζω τα κοχύλια με το άνοιγμα προς τα πάνω. Με ένα μικρό κουτάλι τα γεμίζω καλά με το μείγμα των λουκάνικων. Σκορπίζω τα υπόλοιπα ντοματάκια και ψήνω στο φούρνο για 30 λεπτά.
Αφήνω το φαγητό για 10 λεπτά πριν το σερβίρω.