Σαλάτα με κινόα, λουκάνικα Καλαμάτας με πορτοκάλι, ντοματίνια και βινεγκρέτ πορτοκάλι-πετιμέζι

proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
20΄ 4 μερίδες

 

Η κινόα είναι μια σούπερ τροφή με υψηλή θρεπτική αξία. Σε συνδυασμό με τα λουκάνικα με πορτοκάλι, αλλά και την βινεγκρέτ με πορτοκάλι και πετιμέζι, θεωρώ ότι μπορεί να καταναλωθεί και ως κυρίως γεύμα.
Υλικά Εκτέλεση
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κινόα, πλυμμένη
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 250 γρ. λουκάνικα Καλαμάτας με πορτοκάλι Μουτεβελής, κομμένα σε λεπτές, πλάγιες φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ντοματίνια, πλυμμένα και κομμένα στη μέση
  • ½ αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, από βάζο, κομμένη σε λωρίδες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκια, ψιλοκομμένα

Για την βινεγκρέτ

  • ¾ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • χυμός & ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζω σε μια κατσαρολίτσα το μετρημένο νερό και την κινόα. Αφήνω να πάρει βράση το νερό, χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω την κινόα να βράσει για 15 λεπτά. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω σκεπασμένη στην άκρη μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό και να κρυώσει.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα λουκάνικα και τα σοτάρω μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγάζω τα λουκάνικα σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνω να στραγγίξουν.
Ανοίγω την κατσαρόλα με την κινόα και με ένα πηρούνι ανακατεύω καλά και την αδειάζω στο μπολ που θα την σερβίρω.
Προσθέτω τα λουκάνικα, τα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια και την πιπεριά. Ραντίζω με την βινεγκρέτ, ανακατεύω καλά και σερβίρω αμέσως.

Για την βινεγκρέτ
Βάζω σε ένα μπολ το πετιμέζι, τη μουστάρδα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω καλά με ένα πηρούνι. Προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το ξύσμα και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.