προορισμός…γεύση!

Αν το έχετε αγοράσει από περιέργεια από κάποιο μεγάλο σούπερ μάρκετ ή από μπακάλικο ή ντελί, τότε το πιο πιθανό είναι να το έχετε δοκιμάσει με τα πανκέικς, τις αμερικάνικες τηγανίτες δηλαδή. Αυτό είναι το αγαπημένο πρόγευμα στον Καναδά και τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ (κυρίως στο Βερμόντ, όπου και αποτελεί τοπικό παραδοσιακό προϊόν). Η… αρρενωπή του γλύκα που δεν σε λιγώνει, η απίθανα καπνιστή του γεύση και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα 100% φυσικό και απόλυτα βιολογικό προϊόν, το κάνουν μια σπάνια λιχουδιά. Και όχι μόνο για τις τηγανίτες!

Γενικά

Αν και τα τελευταία χρόνια δεν το βρίσκω τόσο συχνά στα σούπερ μάρκετ, τουλάχιστον όσο το έβρισκα πριν λίγα χρόνια, το αναζητώ σε καλά μπακάλικα και ντελί. Συνήθως πωλείται σε μικρά γυάλινα μπουκαλάκια ή σε πλακέ μεταλλικά φλασκιά και, σχεδόν πάντα. Στην ετικέτα φιγουράρει ένα μεγάλο φύλλο σφενταμιού. Το σιρόπι σφενταμιού (maple syrup) είναι μια γκουρμεδιά που πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας, παρά την τσιμπημένη τιμή του, κι όχι μόνο για να νοστιμίζετε τις τηγανίτες σας.

Προσοχή όμως γιατί στην αγορά θα βρείτε διάφορα σιρόπια ζάχαρης ή γλυκόζης που στην ετικέτα τους αναγράφεται η φράση «υποκατάστατο σιροπιού σφενταμιού» ή «σιρόπι με άρωμα σφενταμιού» Μακριά από αυτά τα παρασκευάσματα γιατί δεν περιέχουν ίχνος από αυθεντικό σιρόπι σφενταμιού, είναι λιγωτικά γλυκά και ανθυγιεινά.

Πριν το ανοίξετε, το διατηρείτε για πολύ καιρό στο ντουλάπι, σε χώρο μακριά από πηγές θερμότητας, π.χ. καλοριφέρ. Μόλις ανοίξετε τη συσκευασία, το διατηρείτε στο ψυγείο, σχεδόν επ’ αόριστον (πράγμα δύσκολο γιατί σίγουρα θα το καταναλώσετε σε λίγες μέρες!). Οι γυάλινες συσκευασίες το διατηρούν για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ότι οι μεταλλικές ή οι πλαστικές. Αν παρόλα αυτά, σχηματιστεί μούχλα στην επιφάνειά του, την αφαιρείτε με ένα κουτάλι, σουρώνετε το σιρόπι και το βάζετε να πάρει μια βράση, σε ένα κατσαρολάκι. Το αφήνετε να κρυώσει και το ξαναβάζετε στο ψυγείο.

Η ήπια, καπνιστή γλύκα του όμως δεν περιορίζεται σε γλυκά παρασκευάσματα. Απεναντίας, ταιριάζει σε πολλά πιάτα μαγειρικής. Στα αλμυρά πιάτα το σιρόπι σφενταμιού χαρίζει μια αρρενωπή, γήινη γλύκα. Δοκιμάστε το σε μαρινάδες, αντί για μέλι, σάλτες, μείγματα για γλασάρισμα, βινεγκρέτ. Ταιριάζει υπέροχα με χοιρινό κρέας, με φρέσκο σολομό και με κοτόπουλο. Συνδυάζεται τέλεια σε μείγματα που περιέχουν τζίντζερ ή χρωματιστά πιπέρια, αλλά μπαίνει και σε αρτύματα που περιέχουν ξίδι, μουστάρδα ή σάλτσα σόγιας. Σε γλυκά πιάτα είναι στο στοιχείο του! Χρησιμοποιήστε το σε φρουτοσαλάτες, σε γλυκά σιροπιαστά (ραβανί, γαλακτομπούρεκο ή μπακλαβά), μόνο του ή εμπλουτίζοντας το κλασικό σιρόπι ζάχαρης. Είναι απίθανο σε επικάλυψη τσιζκέικ, σε κρεμ μπρουλέ και σε μπισκότα. Δοκιμάστε να αλείψετε φέτες ψωμιού με βούτυρο και σιρόπι σφενταμιού, αντί για μέλι.

ΑΛΜΥΡΕΣ ΙΔΕΕΣ με σιρόπι σφενταμιού

  • Κοτόπουλο – Αλείφω με σιρόπι σφενταμιού μπουτάκια ή φτερούγες και τα ψήνω στη σχάρα ή στο γκριλ
  • Βινεγκρέτ μουστάρδας – σε ένα μπολάκι χτυπάω 2 κουτ. γλυκού σιρόπι σφενταμιού, 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο, 4 κουτ. γλυκού πικάντικη μουστάρδα, 60 ml ελαιόλαδο, ελάχιστο λιωμένο σκόρδο, αλάτι και φρέσκο θυμάρι. – Ιδανικό για πράσινες σαλάτες ή μανιταροσαλάτες.
  • Δροσερό αναψυκτικό – Αντί για ζάχαρη, ρίχνω λίγο σιρόπι σφενταμιού στη σπιτική μου λεμονάδα ή στο παγωμένο μου τσάι.
  • Μαρινάδα ανατολίτικη – σε ένα μπολάκι χτυπάω σιρόπι, λίγη σάλτσα σόγιας, ρυζόξιδο, φρέσκο τριμμένο τζίντζερ, λιωμένο σκόρδο. Μαρινάρω γαρίδες ή χοιρινά παϊδάκια ή μπριζόλες και τα ψήνω στο γκριλ ή στη σχάρα.
  • Βινεγκρέτ λεμονιού – σε ένα μπολάκι χτυπάω σιρόπι σφενταμιού, χυμό και ξύσμα λεμονιού, φρεσκοτριμμένο τζίντζερ και ελαιόλαδο. Ετσι, απογειώνω ακόμη και την πιο συνηθισμένη πράσινη σαλάτα!
  • Γεμιστά σύκα – ανακατεύω σιρόπι σφενταμιού και άφθονο πιπέρι σε κόκκους, χονδροκοπανισμένο, και τα ανακατεύω σε κρεμώδες τυρί όπως κατίκι, γαλοτύρι ή τυρί κρέμα. Με το μείγμα αυτό γεμίζω φρέσκα σύκα (ή ξερά), πασπαλίζω με θυμάρι και σερβίρω. Τέλειος τσιπουρομεζές!
  • Σε πουρέ – Ρίχνω σιρόπι σφενταμιού σε πουρέ καρότου, ή κολοκύθας ή γλυκοπατάτας, για να ενισχύσω τη φυσική γλύκα αυτών των λαχανικών.
  • Ξηροί καρποί – Σε ένα ταψάκι ζεσταίνω λίγο σιρόπι σφενταμιού , μαζί με τριμμένο ξερό κόλιανδρο, κύμινο σε σκόνη, τριμμένο μοσχοκάρυδο, πιπέρι και λίγο βούτυρο. Ανακατεύω και μόλις όλα τα υλικά ζεσταθούν καλά, αδειάζω στο ταψάκι καρύδια, ανακατεύω και τα ψήνω ώσπου να καβουρδιστούν και να σκορπίσουν το άρωμά τους. Εξαιρετικό σνακ όταν βλέπουμε το βράδυ μια ταινία στην τηλεόραση.
  • Δεντρολίβανο σε σιρόπι – Βράζω σε ένα κατσαρολάκι σιρόπι σφενταμιού και λίγα κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο. Μόλις το μείγμα κοχλάσει σβήνω τη φωτιά και αφήνω πάνω στο μάτι της  κουζίνας για 30 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα. Το χρησιμοποιώ σε μαρινάδες και βινεγκρέτ.

ΓΛΥΚΕΣ ΙΔΕΕΣ με σιρόπι σφενταμιού

  • Σαντιγί σφενταμιού – Ρίχνω 2 κουτ. σούπας σιρόπι σφενταμιού σε 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και χτυπάω σε σφικτή σαντιγί. Γαρνίρω τάρτες, κέικ και παγωτά ή τη σερβίρω με φράουλες.
  • Γαλλικό τοστ – Ρίχνω λίγο σιρόπι σφενταμιού στο μείγμα αυγού-γάλακτος , στο οποίο μουσκεύω φέτες ψωμί για τοστ και τις τηγανίζω και από τις δύο πλευρές.
  • Τάρτα Τατέν – Αντί για καραμέλα, ρίχνω σιρόπι σφενταμιού σε μια μέτρια κατσαρόλα, το ζεσταίνω για 3 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς και το αδειάζω στην ταρτιέρα. Σκεπάζω με τα μήλα και στη συνέχεια με το φύλλο ζύμης και ψήνω όπως συνήθως.
  • Παγωτό σφενταμιού – Ετοιμάζω σπιτικό παγωτό βανίλια και, πριν το βάλω στην κατάψυξη, ρίχνω στο μείγμα λίγο σιρόπι σφενταμιού. Για ακόμα πιο απλό σερβίρισμα, περιχύνω παγωτό βανίλια με σιρόπι σφενταμιού.
  • Κρεμ μπρουλέ Ρίχνω λίγα κουταλάκια σιρόπι σφενταμιού στην κρέμα καστάρντ, λίγο πριν την ψήσω στο μπεν μαρί.
  • Σοταρισμένα μήλα με σιρόπι – Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαγειρεύω φέτες μήλου σε σιρόπι σφενταμιού και βούτυρο, μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζω τις φέτες και τις βάζω σε πιάτο Μέσα στο τηγάνι ρίχνω αμέσως λίγη κρέμα γάλακτος και ζεσταίνω, χτυπώντας καλά με το σύρμα. Περιχύνω τα μήλα με τη σάλτσα και τα σερβίρω.

Με τι ταιριάζει το σιρόπι σφενταμιού;

Χοιρινό, μήλα, ξηροί καρποί, λάχανο, πάπια, σκόρδο, τζίντζερ, μυρωδικά, πικάντικα μπαχαρικά, μουστάρδα, λεμόνι, σολομός, φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο, σάλτσα σόγιας, σπανάκι, ξίδι.

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *